Tayvan: Ada çevresinde 25 Çin uçağı ve 3 gemi tespit edildi
Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bugün sabaha kadar ada çevresinde 25 Çin askeri uçağı ve 3 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tayvan’ın “Hava Savunma Kimlik Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği bölgenin güneybatı kesiminde 19 adet J-10 savaş uçağının uçtuğu kaydedildi.
Açıklamada, ada çevresinde tespit edilen 25 uçak ve 3 geminin elektronik takip cihazları, devriye uçakları, gemiler ve kara füze sistemleri ile takip edildiği belirtildi.
Uçuşlar ve gemi devriyeleri, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Tayvan’ın Çin’in iç meselesi olmadığını ve orada bir çatışmanın tüm dünyayı etkileyeceğini söylemesinin ardından geldi.
Blinken, Ukrayna Savaşı’nın yıl dönümünde “The Atlantic” dergisine verdiği röportajda, “Günlük ticari konteyner trafiğinin yüzde 50’si Tayvan Boğazı’ndan geçiyor. Akıllı telefonlardan çamaşır makinelerine kadar dünyanın ihtiyaç duyduğu yarı iletken devrelerin çoğu. Tayvan’da üretiliyor. Çin’in herhangi bir saldırganlığı sonucunda Tayvan’da bir kriz çıkarsa bunun dünya ekonomisi ve diğer ülkeler için feci sonuçları olacağını düşünüyorum.” Sözlerini kullandı.
Tayvan’ın Çin’in savunduğu gibi egemenlikle ilgili bir iç sorun olmadığını, tüm dünyayı ilgilendirdiğini vurgulayan Blinken, “Pekin yönetiminin giderek daha fazla duyduğu mesaj bu” dedi. değerlendirmişti.
Çin’in Blinken’e tepkisi
Çin ise dün Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında Blinken’in sözlerine tepki göstererek, Blinken’in sözlerini “saçma ve sorumsuzca” olarak nitelendirerek, “ABD kasten çarpıtıyor ve görmezden geliyor. Bir süredir tarihe bu şekilde Tayvan meselesiyle ilgili asılsız mesajlar göndererek, “Bugün Ukrayna, yarın Tayvan.” diye konuşmuştu.
“ABD’ye net bir mesajımız var. Uçurumun kenarında yürümeyi bırakın, taktikleri bölmeyi bırakın, sınırları zorlamayı, kafa karıştırmayı, dünyayı Tayvan konusunda yanıltmayı bırakın. Bunun gerçek sonuçları, ABD’nin değişmemekte ısrar etmesidir.” duruşu ve yanlış yolda devam ediyor” dedi. Bunun ABD’ye gerçek bir maliyeti olacak.” sözlerini kullanmıştı.
Ağustos 2022’de eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından Çin, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırdı ve Tayvan Boğazı’nı ayıran sözde “orta hattı” geçtiği yerlerde düzenli uçuşlar yaptı.
Adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Pekin, “tek Çin ilkesi”ni vurgulayarak, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve bunu yapan ülkeler için kural koyuyor. Tayvan ile diplomatik bağları kesmek için tanıyın.